

Yeni bir bina, yapı inşa edileceği zaman en önemli konuların başında imar geliyor. İmar konusu yasalar ve yönetmeliklerle belirlenen sınırlar çerçevesinde değerlendiriliyor. Yeni imar yönetmeliği ile ilgili detayları bu yazıda sizler için derledik.
İmar yönetmeliği nedir?
İmar yönetmeliği, yapı ve inşa işlerinin daha düzenli yürütülmesi için yapılan yönetmeliktir. Belgelerin düzenlenmesini, daha nitelikli işlerin ortaya çıkmasını, imarın etkin bir şekilde yapılmasını ele alır.
İmar Yasası
İmar yasası sayesinde, bir alan belediyenin sınırları içinde olsun veya olmasın, o alana yapılacak bir inşaatın yasaya uygun bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Diğer bir ifadeyle inşa edilecek tüm resmi ve özel yapılar, imar kanunu içerisinde değerlendiriliyor. İmar kanunu 2018 yılında yenilendi. Yenilenen kanunda ise büyük değişiklikler bulunuyor. İşte o değişiklikler…
Yeni imar yönetmeliği neler getiriyor?
- Yeni yönetmelikle birlikte binalarda bulunan bodrum katlar, çatı katları ve asma katlar düzenlendi.
- Bina eğer eğimli bir arazide bulunuyorsa binaların üst katlarında kademe yapmak zorunlu hale getirildi. Ayrıca binanın daha estetik görünmesi için eğimli arazilerde inşa edilen yapıların üst katlarına bina hizalaması şartı getirildi.
- Üç ve daha fazla katı bulunan binalarda asansör bulunması zorunlu hale geldi.
- Yeni yönetmelikle birlikte 1+0 denilen, yatak odası mutfak ve banyonun iç içe olduğu daire tarzları inşa edilemeyecek. En küçük daire, 28.5 metrekareye sahip olmak zorunda ve en az 1+1 olmak zorunda.
- Yeni yönetmelikle birlikte taban alanı genişletiliyor. Diğer bir ifadeyle binanın zemini geniş tutulacak ve 5 katlı bina yerine 3 katlı binalar inşa edilecek. Böylelikle bina tabanındaki yoğunluk azalacak.
- Artık yapılan binaların rengi rastgele belirlenmeyecek. Yeni binanın çatı ve dış cephe rengine belediyeler karar verecek.
- Hafriyat için gereken ruhsat zorunluluğu kaldırıldı. Hafriyat işlemlerinin daha kısa bir sürede halledilebilmesi için hafriyat ruhsatı, yapı ruhsatından daha önce verilecek.
- Bazı binalara paratoner koyulması şartı getirildi. Binaların yangın gibi bir felaketten korunabilmesi için, yeni yönetmelik gereğince sağlık kurumları, eğitim kurumları, oteller, tesisler, yüksek binalar ve içinde patlayıcı madde bulunan binalarda artık paratoner bulunmak zorunda.
- Kamu binaları hariç avan proje denilen, projeyi açıklığa kavuşturan planlarda, projenin mecburiyeti kaldırıldı.
- Terasların bahçe şeklinde kullanılmasına ve hatta buralarda havuz yapılmasına izin verilmeye başlandı.
Bu yenilikler sayesinde yeni yapılacak olan binaların tehlike ihtimalleri azaltıldı. Böylelikle daha estetik binaların inşa edilmesi hedefleniyor.
Evinizi satmak isterseniz, ekstra çaba sarf etmeden, kolayca ve değerini kaybetmeden satın! Evtiko‘dan evinize teklif almak için formu doldurun ve evinizi kolayca satın.